Na kaj je treba biti pozoren v procesu kovanja

- 2021-11-17-

1kovanjepostopek vključuje: razrez materiala na zahtevano velikost, segrevanje,kovanje, toplotna obdelava, čiščenje in pregled. Pri majhnem ročnem kovanju vse te operacije na majhnem mestu izvaja več kovačev. Izpostavljenost enakemu škodljivemu okolju in poklicnim nevarnostim; v velikih kovaških delavnicah se nevarnosti od dela do dela razlikujejo.
Delovni pogoji Čeprav se delovni pogoji pri različnih oblikah kovanja razlikujejo, imajo nekatere skupne značilnosti: zmerno intenzivno ročno delo, suho in vroče mikroklimatsko okolje, hrup in vibracije ter onesnaženost zraka s smogom.
2. Delavci so hkrati izpostavljeni visokotemperaturnemu zraku in toplotnemu sevanju, zaradi česar se v telesu kopiči toplota. Toplota v kombinaciji s toploto presnove bo povzročila motnje odvajanja toplote in patološke spremembe. Količina potenja za 8 ur dela bo odvisna od okolja z majhnimi plini, fizičnega napora in toplotne prilagodljivosti. Na splošno je med 1,5 in 5 litri ali celo več. V manjših kovaških delavnicah ali daleč stran od vira toplote je Behjin indeks toplotnega stresa običajno 55 do 95; ampak v velikemkovanjedelavnicah, delovna točka v bližini kurilne peči ali udarnega kladiva je lahko visoka tudi od 150 do 190. Preprosto povzroči pomanjkanje soli in vročinske krče. V hladnem obdobju lahko izpostavljenost spremembam mikroklime v okolju do določene mere spodbuja njegovo prilagodljivost, vendar pa lahko hitre in prepogoste spremembe predstavljajo nevarnost za zdravje.
Onesnaženost zraka: Zrak na delovnem mestu lahko vsebuje dim, ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, žveplov dioksid ali akrolein. Njegova koncentracija je odvisna od vrste goriva in nečistoč v kurilni peči, pa tudi od učinkovitosti zgorevanja, pretoka zraka in pogojev prezračevanja.
Hrup in vibracije: Kovaško kladivo bo neizogibno proizvajalo nizkofrekvenčni hrup in vibracije, lahko pa ima tudi določeno visokofrekvenčno komponento, njegova raven zvočnega tlaka pa je med 95 in 115 decibelov. Delavci, izpostavljenikovanjevibracije lahko povzročijo temperamentne in funkcionalne motnje, kar bo zmanjšalo delovno zmogljivost in vplivalo na varnost.